18 березня 2024 року студентською науковою проблемною групою Мистецький кіноклуб «Видатні музиканти світу», що діє на кафедрі гри на музичних інструментах ІМ РДГУ у рамках роботи науково-дослідної лабораторії творчих проєктів «Регіональна мистецька освіта» ІМ РДГУ (завідувач канд. пед. наук, доц. В.І. Прокопчук), було проведено мистецький захід «Наш земляк Герман Жуковський (до 110-річчя від дня народження композитора)».

Свято музики мало краєзнавчий акцент, адже народився Г.Л. Жуковський на Рівненщині, у м. Радивилові. Мала Батьківщина – місце народження, безсумнівно назавжди залишається важливою координатою життя кожної людини.

Доповідь керівника мистецького кіноклубу канд. пед. наук, доц. кафедри гри на музичних інструментах ІМ РДГУ В.І. Прокопчук на початку зустрічі була суголосна темі мистецького заходу, крім того був проставлений акцент на важливості для здобувачів освіти свідомого ставлення до самостійної творчої пошуково-дослідницької роботи, яка, як і оволодіння музичним інструментом, є невід’ємною складовою професійної підготовки студентів.

Здобувачі освіти представили гостям результати своєї науково-пошукової роботи (доповіді та відео-презентації про життєтворчість композитора), зокрема учасники мистецького заходу мали можливість перейнятися сторінками життєвого літопису видатного діяча музичного мистецтва Г.Л. Жуковського та відчути усі складності життєвого шляху композитора, який є віддзеркаленням долі української інтелігенції радянської доби («Життєвий шлях Г.Л. Жуковського», доповідач Бабак А., III курс); познайомитися із культурно-мистецьким спадком композитора, зокрема гуманістичними пошуками його творчих шляхів усупереч ідеологізованості тоталітарного радянського режиму («Творчий шлях Г.Л. Жуковського», доповідач Дем’янчук О., III курс); пройнятися почуттями дружби й любові до людей і до життя, що наповнюють сюжети художніх кінострічок, до яких Г. Л. Жуковський плідно писав музику ( «Музика до фільмів», доповідач Федорчук Ю., III курс).

Молоді дослідники також розмірковували про необхідність пізнання та популяризації мистецької спадщини композитора нашого краю, через відчуття причетності до якої формується гордість за свій край та виховується справжній патріотизм («Важливість вшанування пам'яті композитора Г.Л. Жуковського», доповідач Олеля Д., II курс).

Особливий інтерес викликала доповідь про важливість краєзнавчого підходу в пізнанні мистецтва, що об’єднує минуле, теперішнє і майбутнє; про збереження пам’яті і поваги до культурно-мистецької спадщини українського народу, яка є потужною зброєю збереження національної ідентичності, що особливо влучно пролунало сьогодні, в страшний час повномасштабного російського вторгнення та важкої боротьби України за незалежність («Пізнання національного мистецтва рідного краю як важливий чинник утвердження української національної самобутності та запорука державної міцності», доповідач Мельничук А., IV курс).

Усі присутні мали можливість емоційно зануритися в музику композитора та ознайомитися з низкою музичних творів, які прозвучали вперше у стінах вишу у виконанні студентів. Учасники студентської наукової проблемної групи представили гостям п’єси з фортепіанної сюїти «Лісові картини», вокальні солоспіви й романси композитора на слова українських поетів та пісні з художніх кінострічок, до яких Г.Л. Жуковський написав музику, зокрема прозвучали твори: «Київ мій» на слова В.М. Сосюри, солоспів «Стояла я і слухала весну» на слова Лесі Українки у різних перекладеннях, «Українська баркарола» на слова Д.О. Луценка, «Вербоньки-подруженьки» з фортепіанної сюїти «Лісові картини», «Ти любов моя» з кінофільму «Доля Марини» на слова О.М. Новицького, «Дівоча лірична» на слова А.С. Малишка з кінофільму «Щедре літо», «Каравани птиць» на слова О.І. Фатьянова з кінострічки «Той, хто загинув безвісті» та ін.

У своєму виступі професор, завідувач кафедри музичного фольклору ІМ РДГУ, лауреат Мистецької премії ім. Г. Л. Жуковського Б.Й. Столярчук підкреслив важливість пізнання та пропаганди мало виконуваної музики композитора Рівненщини саме молодим поколінням музикантів – студентами нашого закладу, які опановують твори композитора в класі основного музичного інструмента і в концертмейстерському класі під керівництвом досвідчених викладачів та несуть важливу місію збереження і примноження національної культурно-мистецької спадщини, зокрема й нашого краю. Адже пам'ять про композитора житиме доти – доки звучатиме його музика!

Участь у заході взяли члени науково-дослідної лабораторії творчих проєктів «Регіональна мистецька освіта» (керівник канд. пед. наук, доц. В.І. Прокопчук, канд. пед. наук, доц. Л.П. Яковенко, канд. пед. наук, доц. О.П. Крусь, канд. пед. наук, доц. Т.І. Крижановська, проф. Б.Й. Столярчук, канд. пед. наук, доц. І.С. Григорчук); найбільш активну участь в роботі Мистецького кіноклубу взяли здобувачі освіти Бабак А. (III курс), Федорчук Ю. (III курс), Олеля Д. (II курс), Дем’янчук О. (III курс), Мохначук К. (II курс), Мельничук А. (IV курс) (клас канд. пед. наук, доц. В.І. Прокопчук та канд. пед. наук, доц. А.Я. Бондарчук).

Вікторія Прокопчук,
кандидат педагогічних наук, доцент, доцент
кафедри гри на музичних інструментах ІМ РДГУ

Back to top