22 грудня 2023 року Президент України підписав Указ № 837/2023 «Про призначення стипендій Президента України для молодих письменників і митців у сфері музичного, театрального, образотворчого, хореографічного, естрадно-циркового мистецтва та кіномистецтва». Згідно нього, молода і талановита рівненська мисткиня, старша викладачка кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва імені Степана Шевчука художньо-педагогічного факультету РДГУ Ярослава Віталіївна Гузь одержала відзнаку очільника держави. Акцентуємо, що це вже вдруге вона стала стипендіаткою у сфері образотворчого мистецтва (Указ Президента України № 50/2022 від 10 лютого 2022 р.).

Ярослава Гузь працює в різних напрямах і техніках як традиційного, так і сучасного мистецтва (колаж, художній текстиль, графічний дизайн). Останні роки все більше експериментує з формою, колажем і текстильною аплікацією. Співпрацює та волонтерить з організаторами культурно-мистецьких акцій і фестивалів у питанні їх дизайнерського супроводу та мистецько-виставкової діяльності.

Має численні творчі здобутки і досягнення як в Україні, так і за її межами. Учасниця всеукраїнських і міжнародних художніх виставок, мистецьких проєктів та пленерів (Львів, Київ, Дніпро, Одеса, Острог, Рівне, Корець, Лозова, Чернівці), Болгарія, Польща, Швейцарія, Німеччина, Ізраїль, Словенія, США.

Динаміка творчої діяльності Ярослави Віталіївни Гузь приємно вражає. «Літопис» її мистецьких напрацювань щороку активно поповнюється. Так, лише у 2023 р. вона стала учасницею 12-ти арт-івентів: мікстейпу «Буремні 90-ті» (Sasquatch Digital разом із KYIV COLLAGE COLLECTIVE, Київ), всеукраїнської виставки «Я І ВІЙНА» (Музей міста Києва), виставки колажів «Із шухляди» (Juice Bar & КТС, Рівне), виставки колажу «Генезис Буття» від CUTOUT COLLAGE (Порохова Вежа, Львів), художнього проєкту «Космогонія сенсів» (Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, Луцьк), спеціального випуску «ART_HOUSE» (журнал про сучасних митців України), присвяченого війні «24|02|2022 4:55 ВІЙНА», міжнародного пленеру «Пазли спадщини», присвяченого видатному скульптору Томашу Оскару Сосновському (Новомалин, Рівне), художньо-виставкового проєкту «NOTinterested» (ТРЦ «HAPPY.MALL», Рівне), мистецької ініціативи «На полотні» молодіжної платформи «LEAP» (Оptima Сollection Бергшлосс, Рівне), а також міжнародного художньо-наукового проєкту «Tadeusz Kantor. Trzeba być...» (Академія прикладних наук, Новий Сонч, Інститут образотворчого мистецтва Жешувського університету, Жешув, Республіка Польща) і закордонних виставок: «For Ukraine: Art of Freedom» у Schack Art Center Port Gardner (Сієтл, США),  «Голодомор: історія римується» в TUFA Trier (Трір, Німеччина).

Колектив кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва імені Степана Шевчука художньо-педагогічного факультету РДГУ щиро радіє вагомому здобутку Ярослави Віталіївни Гузь, пишається нею і бажає творчого натхнення для нових звершень.

Back to top