19 березня 2021 року на інтернетовій платформі Zoom відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Міжкультурні комунікації в галузі освіти». Співорганізаторами наукового форуму виступили кафедри української філології та слов’янської філології Хмельницького національного університету, кафедри української мови імені професора К. Ф. Шульжука Рівненського державного гуманітарного університету, української мови й методики її навчання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, а також науково-освітні підрозділи закордонних закладів: Брестського технічного університету (Білорусь), Люблінського католицького університету (Польща), Ніредьгазького університету (Угорщина), Пряшівського університету (Словаччина), Університету імені Ф. Палацького в Оломоуці (Чехія).

У глобалізованому полікультурному світовому просторі міжкультурна комунікація виконує надзвичайно важливу роль, тому важко переоцінити актуальність цього заходу. Конференція викликала надзвичайний інтерес знаних науковців і молодих учених, учителів і методистів закладів середньої освіти, про що свідчить кількість заявлених учасників (понад 260), які представили 70 навчальних закладів, наукових установ України та зарубіжжя.

Доповіддю «Міжкультурна комунікація в аспекті підготовки філологів – майбутніх перекладачів і викладачів» розпочала роботу пленарного засідання завідувачка кафедри слов’янської філології Хмельницького національного університету Неля Володимирівна Подлевська. Далі про актуальні проблеми міжкультурної комунікації на пленарному засіданні дискутували шановані науковці з Бреста (Білорусь), Вроцлава (Польща), Ерзурума (Туреччина), Любліна (Польща), Оломоуця (Чехія), Познані (Польща), Пряшева (Словаччина), Хмельницького (Україна).

Ґрунтовні наукові розвідки були презентовані також на засіданнях 10 секцій. Викладачі й аспіранти кафедри української мови імені професора К. Ф. Шульжука виголосили свої доповіді в рамках секційних платформ «Мовна та культурна картина світу у слов’янському дискурсі», «Актуальні проблеми теорії і практики перекладу», «Українська мова в синхронії та діахронії», а завідувачка кафедри професор Наталія Миколаївна Совтис керувала секцією «Польська мова і полоністика в Україні та світі».

Колектив кафедри української мови імені професора
К. Ф. Шульжука щиро вдячний модераторам наукового форуму – викладачам кафедр української філології та слов’янської філології Хмельницького національного університету– за плідну співпрацю та висловлює сподівання на партнерство в нових проєктах.

Back to top