Надрукувати

Упродовж 10 червня – 5 липня 2021 р. кафедрою образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва художньо-педагогічного факультету РДГУ за підтримки Рівненської обласної організації Національної спілки художників України і Рівненського обласного центру народної творчості був проведений І Всеукраїнський конкурс натюрморту «Творчість без граней». Метою його проведення стало залучення молодих митців до вивчення та дослідження сучасного натюрморту як самостійного жанру образотворчого мистецтва.

Заявки на участь у ньому надіслали понад 650 осіб із 19-ти областей України (і навіть Кіпру) – учні художніх шкіл, художніх відділень шкіл мистецтв, художніх студій, училищ, коледжів, а також студенти мистецьких спеціальностей вітчизняних закладів вищої освіти.

До складу журі ввійшли знані українські митці і педагоги: заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки художників України, лауреат премії імені Тетяни Яблонської Леонід Антонюк (Дніпро), членкиня НСХУ, лауреатка премії імені Федора Кричевського Віолетта Монсевич (Київ), членкиня НСХУ Зоряна Рубан-Головчук (Луцьк), членкиня НСХУ, лауреатка Міжнародного бієнале художньої кераміки імені Василя Кричевського Віра Чернієнко (Рівне).

5 жовтня 2021 р. на художньо-педагогічному факультеті РДГУ відбулося офіційне підсумування результатів І Всеукраїнського конкурсу натюрморту «Творчість без граней» та відкриття виставки робіт його переможців. У своєму виступі декан художньо-педагогічного факультету, кандидат педагогічних наук, доцент Наталія Богданівна Дзюбишина наголосила на актуальності та непересічності проведення Всеукраїнського мистецького конкурсу, його значущості не лише в контексті популяризації мистецтва, але й профорієнтаційної роботи кафедри. Завідувач кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, кандидат педагогічних наук, професор Олександр Андрійович Сташук зауважив кількісний склад учасників, що вказує на підвищений рівень запиту сучасного українського суспільства на проведення такого роду арт-заходів. Доктор історичних наук, професор Руслана Миколаївна Шеретюк зупинилася на питанні складових якісного мистецького твору. Член журі конкурсу, старший викладач Віра Андріївна Чернієнко поділилася враженнями від процесу фахового оцінювання представлених конкурсантами художніх робіт. Ініціатор і «головна рушійна сила» організації і проведення Всеукраїнського мистецького конкурсу, старший викладач Наталія Миколаївна Антонюк-Коберська розповіла про переможців та освітньо-мистецькі осередки, які вони представляли (Одеса, Львів, Полтава).

З вітальним словом до організаторів Всеукраїнського мистецького конкурсу виступили також викладачі кафедри івент-індустрій, культурології та музеєзнавства кандидат історичних наук, доцент Людмила Миколаївна Казначеєва і старший викладач Оксана Георгіївна Глущук.