Надрукувати

Науковці Рівненського державного гуманітарного університету та Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки обговорили особливості діджиталізації навчання в контексті нових можливостей підготовки студентів спеціальності 029 "Інформаційна, бібліотечна та архівна справа"

4 квітня в Центрі інноваційних технологій та комп’ютерного тестування Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки відбувся міжкафедральний семінар з питань організації навчального процесу з використанням електронного навчання та технологій дистанційного навчання кафедри документальних комунікацій та бібліотечної справи Рівненського державного гуманітарного університету й кафедри документознавства і музейної справи Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки.

Під час семінару, ініційованого завідувачем кафедри документознавства і музейної справи СНУ Геннадієм Бондаренком, науковці обговорювали актуальні питання впливу діджиталізації на навчальний процес у двох університетах Волині – Рівненському державному гуманітарному університеті та Східноєвропейському національному університеті ім. Лесі Українки. А також ділилися досвідом впровадження електронного навчання у підготовку студентів спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» на кафедрі документальних комунікацій та бібліотечної справи РДГУ й кафедрі документознавства і музейної справи СНУ ім. Лесі Українки. Зокрема, про переваги роботи системи «Moodle» СНУ імені Лесі Українки, проблеми експертизи електронних курсів і досвід їх вирішення розповіла керівник Центру інноваційних технологій та комп’ютерного тестування СНУ ім. Лесі Українки Олена Герасимчук.

Доцент кафедри документознавства і музейної справи СНУ імені Лесі Українки Валентина Надольська поділилася власним досвідом створення електронного курсу та роботи у системі «Moodle», окресливши усі переваги використання ресурсу у навчальному процесі.

Викладачка кафедри документальних комунікацій та бібліотечної справи РДГУ Марія Кондратюк актуалізувала використання технологій мобільного навчання у системі підготовки фахівців документно-інформаційної сфери. Доповідач розповіла про онлайнові інструменти візуалізації навчальних матеріалів, які дають змогу вирішити проблеми запитів молодого покоління на інтерактивні навчальні матеріали, презентувавши при цьому категорії інструментів, призначених для створення презентацій; систематизації та структурування навчального матеріалу; створення та забезпечення спільного діяльнісного простору для студентів та викладача; інструментів для забезпечення оперативного зворотного зв’язку.

Розкриваючи особливості впровадження елементів електронного навчання в започаткованих кафедрою документальних комунікацій та бібліотечної справи РДГУ сертифікатних програмах, Марина Костенко зупинилась на перевагах поєднання синхронного й асинхронного форматів навчання в програмі «Документно-лінгвістична підготовка текстового контенту» та наголосила на ефективності застосування елементів e-learning 2.0 та у перспективі – e-learning 3.0 – як інноваційних технологій навчання.

Жваве обговорення заявлених спікерами семінару повідомлень, участь у дискусії завідувача кафедри документальних комунікацій та бібліотечної справи РДГУ Галини Сілкової, викладача Олени Бережняк і наших волинських колег трансформувались в ідею започаткування спільних «Навчально-методичних студій», першим кроком у реалізації якої стане наступна зустріч колег-однодумців, вже в РДГУ.